20210530_232401_edited.jpg

                               GÅRDEN

 

 

 

Julen 1998 flyttet vi til gården Husan Nordre, som ligger i Østerdalen. Min mann er født her i bygda, selv er jeg oppvokst i Bærum.

Forfallet på gården var stort, Det var ei åpen sprekk i veggen i annen etasje, Skoene frøs fast i gulvet i gangen. På det gamle fjøset holdt taket på å knekke på midten. Det kostet mye egeninnsats og penger å få skikk på gården, som ikke hadde vært i drift på mange tiår.

Allerede året etter at vi flyttet inn, kom de første gammelnorske sauene til gards. Dette er den samme sauerasen som vikingene hadde for 1 000 år siden. Siden har vi hatt denne trivelige rasen. Sauene har mange forskjellige fargenyanser og ekstra lang ull. Dette gjør skinnene meget dekorative over en stol eller som et luksusprodukt på soverommet. Kjøttet fra gammel norsk spælsau har dessuten ryktet på seg å smake som viltkjøtt. Sauene går ut og inn som de vil hele året. På sommeren går de høyt til fjells på Rørosvidda. Dette mener jeg er med på å sette den gode smaken.

I sauesankingen er hele familien med. En slik vakker høstdag gikk jeg og min far over moene ved gården. Han lurer på hvem som eier sandåren vi går forbi. Jo det er vi, sier jeg. Faren min som er ingeniør i vegvesenet sier at dette er veldig bra sand. Ideen om å etablere et sand og grus uttak tar form. Etter mange runder og søknader fikk vi driftskonsesjon og moene er nå regulert for masseuttak. Sanden og grusen her har ligget i jorden siden istiden, den er naturlig slipt. Det er bare å hente den opp, trenger ingen knusing.

Ved siden av gardsdrifta jobber jeg som sykepleier i hjemme-tjenesten. I jobben har jeg lagt merke til i at vintersesongen er høytid for lårbeinsbrudd. Det er skremmende at 10.000 nordmenn brekker hofta, hvert år. For eldre som blir rammet av denne typen brudd er dødeligheten hele 25%.

I jobben opplever jeg glatte inngangspartier hos eldre støtt og stadig. Det forundrer meg at så få damer strør, ettersom de aller fleste benbrudd skjer på glattisen. Av naturlige årsaker er strøsand ofte oppbevart i et skur eller utendørs, noe som gjør ferden til strøsanden farefull.

Hvis sanden var mere innbydende innpakket, så den kan stå inne i gangen? Ville flere strødd og mange brudd vært unngått? Tenkte jeg. Og slik så Strøsekken dagens lys. Strøsekken er en dekorativ og miljøvennlig sekk, med naturlig sand fra istiden, som gir godt feste for deg på glattisen uten at den er vanskelig å håndtere.

Hagesingel er ett produkt vi ønsker å utvikle på sikt. Denne består av flotte elvesteiner i fine naturfarger som er det som blir igjen når sanden er silt ut. Den har et naturlig fargespill og er meget god å trå på. Det som begynte med tilflytter familie til en falleferdig gård i Østerdalen, har nå blitt familiebedriften Husan Nordre. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker tilbud på saueskinn, strøsekken eller hagesingel!

                                                                                      

 

 Mona Westum

 

FOLKET

20210424_154938_edited.jpg

Mona Westum

Gårdbruker og sykepleier.

Daglig leder.

bk hjemmeside_redigert.jpg

Bjørn Kjetil Westum

Gårdbruker, entreprenør og byggeleder.

Min mann og gode hjelper