top of page
20220523_200303.jpg

                               GÅRDEN

 

 

 

Julen 1998 flyttet vi til gården Husan Nordre, som ligger i Østerdalen. Min mann er født her i bygda, selv er jeg oppvokst i Bærum.

Forfallet på gården var stort, Det var ei åpen sprekk i veggen i annen etasje, Skoene frøs fast i gulvet i gangen. På det gamle fjøset holdt taket på å knekke på midten. Det kostet mye egeninnsats og penger å få skikk på gården, som ikke hadde vært i drift på mange tiår.

Allerede året etter at vi flyttet inn, kom de første gammelnorske sauene til gards. Dette er den samme sauerasen som vikingene hadde for 1 000 år siden. Siden har vi hatt denne trivelige rasen. Sauene har mange forskjellige fargenyanser og ekstra lang ull. Dette gjør skinnene eksklusive og dekorative. Sauene på gården går ut og inn som de vil hele året. På sommeren går de høyt til fjells på Rørosvidda. 

I sauesankingen er hele familien med. En slik vakker høstdag gikk jeg og min far over moene ved gården. Han lurer på hvem som eier sandåren vi går forbi. Jo det er vi, sier jeg. Faren min som er ingeniør i vegvesenet sier at dette er veldig bra sand. Ideen om å etablere et sand og grus uttak tar form. Etter mange runder og søknader fikk vi driftskonsesjon og moene er nå regulert for masseuttak. Westum Sandtak ble startet. Sanden og grusen her har ligget i jorden siden istiden, den er naturlig slipt. Det er bare å hente den opp.

Ved siden av gardsdrifta jobber jeg som sykepleier på ortopedisk/kirurgisk avdeling hos sykehuset innlandet

I jobben har jeg lagt merke til at vintersesongen er høytid for beinbrudd. Det er skremmende at 10.000 nordmenn brekker hofta, hvert år. For eldre som blir rammet av denne typen brudd er dødeligheten hele 25%.

Da jeg jobbet i hjemmetjenesten, forundret det meg at så få gamle og særlig damer strør, ettersom de aller fleste benbrudd skjer på glattisen. Av naturlige årsaker er strøsand ofte oppbevart i et skur eller utendørs, noe som gjør ferden til strøsanden farefull.

Hvis sanden var mere innbydende innpakket, så den kan stå inne i gangen? Ville flere strødd og mange brudd vært unngått? Tenkte jeg. Og slik så Strøsekken dagens lys. Strøsekken er en dekorativ og miljøvennlig sekk, med naturlig sand fra istiden, som gir godt feste for deg på glattisen uten at den er vanskelig å håndtere.

Hagesingel er ett produkt vi også tilbyr.  Denne består av flotte elvesteiner i fine lyse naturfarger og er ett produkt av det som blir igjen når sanden er silt ut. Den har et naturlig fargespill og er meget god å trå på. Stor dekorstein og kulestein er også under utvikling. Det som begynte med tilflytter familie til en falleferdig gård i Østerdalen, har nå blitt familiebedriften Husan Nordre. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker tilbud på saueskinn, strøsekken, hagesingel, kulestein eller dekorstein!

                                                                                      

 

 Mona Westum

 

FOLKET

20210424_154938_edited.jpg

Mona Westum

Gårdbruker og sykepleier.

Daglig leder Husan Nordre Naturprodukter

bk hjemmeside_redigert.jpg

Bjørn Kjetil Westum

Gårdbruker, entreprenør og byggeleder.

Daglig leder Westum Sandtak.

Min mann og gode hjelper

bottom of page